Griepprik en Pneumokokkenprik

Griep kan ernstige gevolgen hebben. Vooral als u diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand heeft. Of als u 60 jaar of ouder bent. De griepprik is de beste manier om u tegen griep te beschermen. Ook als u zich nu gezond voelt. Personen die in aanmerking voor de gratis griepprik, ontvingen voor 1  oktober 2021 een uitnodiging. Omdat we nog steeds rekening moeten houden met het coronavirus kunt u alleen gevaccineerd worden op de dag en tijdstip zoals vermeld is in uw persoonlijke uitnodiging. Mensen die voorgaande jaren de griepprik thuis kregen toegediend door één van onze medewerkers ontvangen geen brief. Met hen wordt contact opgenomen door ons. Denkt u in aanmerking te komen en heeft u geen uitnodiging ontvangen, neemt u dan contact op met de praktijkassistente.

Onze praktijk neemt maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het is veilig om naar de praktijk te komen. U kunt meehelpen:

  • Blijf thuis en maak een nieuwe afspraak als u 1 of meer van deze klachten heeft: verkoudheid, keelpijn, niezen, hoesten, opeens moe, niet meer ruiken of proeven, koorts.  
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen. 
  • Neem de uitnodigingsbrief mee naar de afspraak en kom op tijd (niet te vroeg of te laat). 
  • U krijgt de griepprik in uw bovenarm. Draag daarom kleren waarbij u gemakkelijk uw bovenarm(en) bloot kunt maken. 

Uitgenodigd en verhinderd

Heeft u een uitnodiging ontvangen en bent op genoemde dag en tijdstip verhinderd of heeft u een van de genoemde klachten, neem dan contact op met ons. Begin november wordt op diverse dagen een inloopspreekuur voor de griepprik aangeboden. 

Wat doet de griepprik?

De griepprik is de beste bescherming tegen griep. De griepprik zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen tegen griepvirussen maakt. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.

Wat doet de pneumokokkenprik?

De pneumokokkenprik maakt de kans kleiner dat u ziek wordt door pneumokokken. U heeft minder kans op longontsteking. Na 5 jaar is de prik uitgewerkt.

Zijn er bijwerkingen?

  • Uw arm kan na de prik pijn doen. De prikplek kan rood en dik zijn.
  • U kunt zich na de prikken een paar dagen minder goed voelen. Uw lichaam bouwt weerstand op.

Wanneer wordt de prik gegeven?

Uitsluitend mensen die van ons een uitnodiging krijgen kunnen op vertoon van de gepersonaliseerde uitnodiging door ons geprikt worden:

  • Vrijdag 15 oktober in de middag ontvangen wij bijna 200 personen in de praktijk om hen te vaccineren met zowel de griep- als de pneumokokkenprik.
  • Zaterdag 16 oktober volgen zo'n ruim 700 mensen voor hun jaarlijkse griepprik.
  • Maandag 8 november zijn er 'veegsessies': 11.20-12.30 uur en 16.00-16.45 uur

Wilt u meer weten?