Astma en COPD

Astma

Het zorgprogramma Astma is gebaseerd op de zorgstandaard Astma van Longalliantie Nederland. Meer patiëntgerichte informatie vindt u op de website van het Longfonds. Dit zorgprogramma is bestemd voor een persoon vanaf 18 jaar met astma (chronisch ontstoken longen) die onder behandeling is bij één van onze huisartsen. Lees meer over astma in de patiëntfolder over COPD/astma. (printversie)

Een behandeling van de longarts in het ziekenhuis valt niet binnen dit zorgprogramma.

De huisarts is hoofdbehandelaar voor het zorgprogramma astma en in onze praktijk wordt het onder zijn supervisie uitgevoerd door één van de praktijkondersteuners somatiek. Indien nodig schakelen wij onderstaande zorgverleners in.

Diëtist

Begeleidt een persoon met astma in het vinden van een gezond voedingspatroon passend bij zijn situatie en voorkeuren.

Longarts Amphia Ziekenhuis

Adviseert de huisarts in complexe situaties.

COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een longziekte die nooit meer over gaat. De kleine luchtwegen en longblaasjes zijn blijvend veranderd en vernauwd. Daardoor werken de longen steeds minder goed. Patiënten gaan hoesten, krijgen het benauwd en er ontstaat slijm in de luchtwegen. Roken is de belangrijkste veroorzaker van COPD. Als de aandoening doorzet, wordt het met de jaren steeds moeilijker om genoeg lucht te krijgen. Zelfs een stukje wandelen kost dan steeds meer moeite. Behandeling en veranderingen in leefstijl kan deze achteruitgang stoppen.

Het zorgprogramma COPD volgt de landelijke zorgstandaarden van Longalliantie Nederland en het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG). Meer patiëntgerichte informatie staat op de website van het Longfonds.

Dit zorgprogramma is bestemd voor iemand met COPD die onder behandeling is bij één van onze huisartsen. Lees meer over COPD in de patiëntfolder COPD/astma. 

Een behandeling van de longarts in het ziekenhuis valt niet binnen dit zorgprogramma.

De huisarts is hoofdbehandelaar voor het zorgprogramma COPD astma en in onze praktijk wordt het onder zijn supervisie uitgevoerd door één van de praktijkondersteuners somatiek. Indien nodig schakelen wij onderstaande zorgverleners in.

Diëtist

Begeleidt een persoon met COPD in het vinden van een gezond voedingspatroon passend bij zijn situatie en voorkeuren. 

Longarts Amphia Ziekenhuis

Adviseert de huisarts in complexe situaties.

Esther Merks-Jacobs

Praktijkondersteuner Somatiek Esther Merks-Jacobs is bij Huisartsenpraktijk Panta Rhei gespecialiseerd in de zorg aan patiënten met Astma of COPD.