Griepprik en Pneumokokkenprik

Griep kan ernstige gevolgen hebben. Vooral als u diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand heeft. Of als u 60 jaar of ouder bent. De griepprik is de beste manier om u tegen griep te beschermen. Ook als u zich nu gezond voelt. Personen die in aanmerking voor de gratis griepprik, ontvangen voor 1  oktober 2022 een persoonlijke uitnodiging met een datum en tijdstip waarop zij de prik kunnen komen halen. Mensen die voorgaande jaren de griepprik thuis kregen toegediend door één van onze medewerkers ontvangen geen brief. Met hen wordt contact opgenomen door ons. Denkt u in aanmerking te komen en heeft u geen uitnodiging ontvangen, neemt u dan contact op met de praktijkassistente.

Onze praktijk neemt maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het is veilig om naar de praktijk te komen. U kunt meehelpen:

  • Blijf thuis en maak een nieuwe afspraak als u 1 of meer van deze klachten heeft: verkoudheid, keelpijn, niezen, hoesten, opeens moe, niet meer ruiken of proeven, koorts.  
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen. 
  • Neem de uitnodigingsbrief mee naar de afspraak en kom op tijd (niet te vroeg of te laat). 
  • U krijgt de griepprik in uw bovenarm. Draag daarom kleren waarbij u gemakkelijk uw bovenarm(en) bloot kunt maken. 

Ook als u een afspraak heeft voor de coronaprik, is het veilig om de griepprik en de pneumokokkenprik te krijgen.

Wilt u uw afspraak wijzigen?

Dat kan online op www.afspraakservice.nl. Op deze website kunt u zelf een datum en/of tijd kiezen. U heeft daarvoor de code uit de persoonlijke uitnodigingsbrief nodig. Op deze website worden geen persoonsgegevens uitgewisseld.

Wat doet de griepprik?

De griepprik is de beste bescherming tegen griep. De griepprik zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen tegen griepvirussen maakt. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.

Wat doet de pneumokokkenprik?

De pneumokokkenprik maakt de kans kleiner dat u ziek wordt door pneumokokken. U heeft minder kans op longontsteking. Na 5 jaar is de prik uitgewerkt.

Zijn er bijwerkingen?

  • Uw arm kan na de prik pijn doen. De prikplek kan rood en dik zijn.
  • U kunt zich na de prikken een paar dagen minder goed voelen. Uw lichaam bouwt weerstand op.

Wanneer wordt de prik gegeven?

Uitsluitend mensen die van ons een uitnodiging krijgen kunnen op vertoon van de gepersonaliseerde uitnodiging door ons geprikt worden:

  • Woensdagmiddag 19 oktober op het in de brief vermelde tijdstip.
  • 9, 11, 16 en 18 november zijn er ‘veegsessies’ om 13.30-14.00 uur 

Wilt u meer weten?