Uitstrijkjes

Vrouwen van 30 tot en met 60 jaar ontvangen iedere 5 jaar een uitnodiging voor deelname aan het Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Op de uitnodigingsbrief zitten twee barcodestickers. De stickers zijn nodig voor het onderzoek bij de huisartsenpraktijk.

U maakt zelf een afspraak voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Neem de brief mee naar de afspraak. Anders kan er geen uitstrijkje worden gemaakt.

  • Het uitstrijkje wordt verricht door de praktijkassistente. Zij is bevoegd en bekwaam.
  • Laat het uitstrijkje maken op een dag dat u niet ongesteld bent.
  • Een volle blaas of darm kan een vervelend gevoel geven bij het maken van het uitstrijkje. Daarom is het verstandig van tevoren naar de wc te gaan.

Zelfafnameset

Vindt u het vervelend om een uitstrijkje te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Lees dan meer over de zelfafnameset op www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl.

U kunt de zelfafnameset aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met Bevolkingsonderzoek Zuid.

Klachten

Heeft u nu klachten die mogelijk te maken hebben met baarmoederhalskanker? Zoals ongewone afscheiding of onverwacht bloedverlies? Neem dan contact op met de praktijkassistente en wacht niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.