Veelgestelde vragen en de antwoorden

Vaccinatiebewijs

Waar kan ik een bewijs van volledige vaccinatie verkrijgen?
Per 24 juni 2021 kan de CoronaCheck-app en -website van de Rijksoverheid worden gebruikt om een bewijs van volledige vaccinatie te krijgen. Dit geldt als u  bent gevaccineerd en uw vaccinatie(s) in het register van het RIVM zijn opgenomen.

Wat is het Digitaal Corona Certificaat (DCC)?
Het Digitaal Corona Certificaat (DCC) wordt vanaf 1 juli 2021 in Europa ingevoerd. Vanaf 24 juni 2021 kunt u het DCC aanmaken in de CoronaCheck-app.

Wie kan een vaccinatiebewijs krijgen?
Iedereen die gevaccineerd is – of dat nu via de huisarts, GGD, ziekenhuis of elders is gegaan – kan via de CoronaCheck-app en – website een vaccinatiebewijs krijgen en dat tonen als ze bijvoorbeeld naar het buitenland willen reizen. Voorwaarde is dat zij volledig gevaccineerd zijn en dat hun vaccinatie geregistreerd staat in het CIMS-register.

Ik heb geen toestemming gegeven voor registratie in het CIMS-register van het RIVM, wat nu?
Niet iedereen heeft toestemming gegeven om in het CIMS-register te worden geregistreerd. De enige manier voor hen om een vaccinatiebewijs te krijgen, is via degene die de vaccinatie heeft gezet en geregistreerd. Dat betekent dat u uitsluitend als u door ons bent gevaccineerd bij ons kan aankloppen ná 1 juli 2021. Deze route is alleen bedoeld als uitzondering, voor mensen die niet in het CIMS-register staan. Voor alle anderen is er de app CoronaCheck, waarmee ze zelf hun QR-code als bewijs van vaccinatie kunnen verkrijgen.

Hoe krijg ik een herstelbewijs of testbewijs?
De app CoronaCheck kan ook aantonen dat iemand een recente negatieve coronatestuitslag heeft gehad (testbewijs) of dat iemand een covid-infectie heeft doorgemaakt (herstelbewijs). Dergelijke bewijzen verstrekken wij niet.

Ik zie mijn vaccinatie niet op de RIVM website?
Via de website https://www.rivm.nl/mijnrivm-vaccinaties (inloggen met DigiD) kunt u de registratie van uw vaccinaties inzien. Dit is geen bewijs van vaccinatie. Vaak is de registratie snel te zien en soms duurt het een tijdje. Is het na 2 weken nog steeds niet zichtbaar neem dan contact op met de instantie die u de prik heeft toegediend.

Kan ik een verklaring van de huisarts krijgen dat ik ben gevaccineerd?
U ontvangt van ons een coronavaccinatie registratiekaartje als u door ons bent gevaccineerd. Wij geven geen andere verklaringen af (ook niet in een andere taal). U kunt zelf de registraties van uw coronavaccinatie nagaan via https://www.rivm.nl/mijnrivm-vaccinaties (inloggen met DigiD). Dit overzicht is géén vaccinatiebewijs.

Kan ik van de huisarts een Verklaringen voor doorgemaakte covid krijgen?
Nee, dit soort verklaringen worden niet door de huisarts afgegeven.

Ik ben gevaccineerd in het buitenland hoe kom ik aan een vaccinatiebewijs?
Huisartsen zijn alleen betrokken bij de vaccinatiebewijzen van mensen die ze zelf hebben gevaccineerd. Mensen die in het buitenland zijn gevaccineerd kunnen aan een vaccinatiebewijs komen door een afspraak te maken via 030 – 8002899. Meer informatie is te vinden op deze pagina.

Coronavaccinatie Algemeen

Is het coronavaccin veilig?
Veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin mag het niet worden toegelaten in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (eventuele bijwerkingen). De vaccins moeten veilig en betrouwbaar zijn en goed werken. Daar oordeelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over. Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, worden ze in de gaten gehouden. Er komt een Europees bewakingssysteem om de veiligheid van vaccins in de gaten te houden. In Nederland worden alleen vaccins gebruikt die door de EMA en CBG zijn goedgekeurd, hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen doelgroepen (bijvoorbeeld vanwege leeftijd of medische indicatie).

Ik twijfel of ik de coronaprik wil, waar kan ik terecht met mijn vragen?
U kunt met uw twijfels terecht bij ons in de huisartsenpraktijk. Stel uw vraag aan ons bijvoorbeeld via Bericht versturen of maak een afspraak bij de huisarts als u het liever persoonlijk bespreekt.
Er is ook een Twijfeltelefoon waar u terecht kunt met uw vragen: 085 7 555 777 (08.30-16.30 uur). Via dit telefoonnummer krijgt u onafhankelijk advies.
Of misschien wordt uw vraag op deze website beantwoord.

Ik heb corona gehad, moet ik dan nog een 2e prik?
Iedereen die bewezen corona heeft doorgemaakt (ook langer dan 6 maanden geleden), heeft maar één vaccinatie nodig om voldoende beschermd te zijn tegen corona. Dat stelt het ministerie van VWS. Uitzonderingen op dit advies zijn mensen van 80 jaar en ouder en sommige mensen bij wie het afweersysteem niet goed werkt. In eerste instantie werd daarbij een termijn van 6 maanden voor het ontvangen van de vaccinatie aangehouden.

Kan ik als zwangere worden gevaccineerd? 
Aan zwangeren wordt geadviseerd zich te laten vaccineren. 

De meest actuele informatie over de coronavaccinatie en boostervaccinatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.